Opbouw xc training essentieel voor gezonde dosis zelfvertrouwen

Bijgewerkt: 1 mei 2018

We hebben Vera Grevelink van Practice to Perform gevraagd om haar trainingstips met ons te delen. Vera is zelf een verdienstelijk eventing amazone met internationale ervaring en heeft zich de afgelopen periode gespecialiseerd in het geven van eventing/XC trainingen. Vera geeft aan dat ze haar eigen trainingen maar ook die van haar pupillen opbouwt in stapjes.


De opbouw

Dressuurmatige gehoorzaamheid is voor mij in het losrijden een belangrijke graadmeter voor het moeilijkere werk. Ze hoeven bij de eventing niet in het “krulletje” te lopen maar een gas, rem en stuur zijn wel heel belangrijk. Om dit te controleren schakel je veel in je tempo en zorg je dat je paard links en rechts wil buigen, dit begint al bij het stappen. Een verbinding opbouwen vanuit het achterbeen dit zorgt er namelijk voor dat je een goed stuur hebt. In het terrein cirkel ik links/rechts om de hindernissen en ik buig het paard hierbij om mijn binnenbeen en daarin schakel ik ook. Alles om een fijn gebalanceerd paard onder mij te voelen. 


De XC training zelf

Na het stap/draf/galop losrijden rijd ik op dezelfde manier over een aantal kleine hindernisjes. Simpel op dezelfde manier controlerend of het paard voor mijn been is, naar voren én terug wil en vanuit de ontspanning wil springen. Speelt er spanning op dan blijf ik heel simpel over dezelfde hindernissen springen. Je paard of pony moet het samen met jou willen doen. Een verkeerde afstand is niet erg als er maar geen dwang achter zit. Op het lage niveau kun je de paarden nog overbluffen maar dan kom je in de problemen op het hogere niveau. Vanuit ontspanning en vertrouwen krijg je meedenkende paarden. Waarmee je hele grote opgave kan overwinnen, waarbij paarden het vertrouwen en de handigheid hebben om ook problemen zelf op te kunnen lossen.


Ervaren paarden

Met de ervaren paarden begin ik altijd op dezelfde manier als met de jonkies, maar dan bouw ik sneller uit naar de moeilijke en technischere sprongen. Alles kijkend naar de combinatie, kan het paard het aan en kan de ruiter het aan. Vooral dat laatste is het allerbelangrijkste. Als jij als ruiter niet zeker bent van je zaak dan is je paard dat ook niet! Jij bent de gids van je paard en vertelt hem/haar wat je van plan bent. En als de ruiter niet zeker van zijn zaak is dan verlies je al gauw het plezier in de sport en daar is het toch allemaal om te doen! Dat is ook gelijk de reden dat het volgen van een training voor je begint met de eventingsport geen overbodig luxe is.

Vera Grevelink tijdens Strzegom October Festival 2017

Meer info: http://veragrevelink.weebly.com/

40 keer bekeken
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2020. Proudly created with Wix.com