Mylène Spaak: ‘De combinatie van dressuur en eventing houdt me scherp’

Bijgewerkt: 14 jun 2019

Mylène Spaak debuteerde op de Renswoude Horse Trials in de CCI3*-L met haar King Canna (v. Amoroso van de Helle). Hun debuut leverde direct een gouden medaille op in het NK Young Riders. Extra bijzonder is dat de amazone ook deelnam aan het NK Dressuur Young Riders een week eerder.


Mylene Spaak met King Canna tijdens de Renswoude Horse Trials 2019. Beeld: ESVEO Fotografie

Onverwacht

De gouden medaille op het NK Eventing was voor de amazone erg onverwacht, zeker omdat ze haar NK niet begon zoals gepland. “We hadden in de dressuur niet zo’n goede start, terwijl dat eigenlijk mijn beste onderdeel is”, vertelt ze. “Daar haal ik normaal gesproken mijn voorsprong. Mijn paard had wat spanning, daar heeft hij normaal nooit last van. Daardoor ontstonden wat fouten en slordigheden. Dat was balen, maar we hebben het gelukkig nog goed kunnen maken. Ik stond na de dressuur zevende voor het NK, maar voor de cross heb ik mijn gedachten weer op 0 gezet. Dat ging fantastisch! Ik was foutloos en elf seconden buiten de tijd, zeker voor ons debuut was ik erg tevreden. Na de cross wisten te klimmen naar de bronzen positie.”


Goed uitgepakt

“In het springen had ik een balk, maar er werd over het algemeen niet erg goed gesprongen. Ik had verwacht dat ik op zilver zou blijven staan, maar toen maakte leider van het Young Riders-klassement drie springfouten. Dat had ik niet verwacht, het was een hele grote verrassing. Mijn doel voor deze wedstrijd was om een kwalificatie binnen te halen, dat is supermooi uitgepakt met een Nederlandse titel! Dit eveneens een belangrijke observatiewedstrijd voor het Europees Kampioenschap. Het was dit jaar niet per se mijn doel om naar het EK te gaan. Ik heb wel alle observaties gereden, maar ik had niet verwacht dat ik zo snel op dit niveau zou presteren. Nu hoop ik toch wel op een teamplek voor het EK Maarsbergen.”


NK Dressuur

Een week eerder dan het NK Eventing stond het NK Dressuur op het programma, daar kwam Spaak met Ziteldo (v.Royal Dance) aan start. “Ik had niet verwacht dat ik op het NK zou mogen starten. Dit seizoen heb ik besloten me volledig toe te leggen op de eventing, dressuur doe ik er eigenlijk bij. Ik scoorde voorafgaand aan het NK Dressuur een keer 68,5%, toen dacht ik ‘waarom zou ik eigenlijk niet starten?’ Ik heb op het NK twee hele fijne foutloze proeven kunnen rijden, het NK Dressuur vind ik een hele mooie wedstrijd om te rijden. Met een zevende plek in de kleine finale was ik super blij, ik wist vooraf dat het podium daar onrealistisch was.”


Stapje voor

“Momenteel heb ik twee paarden van mezelf en dat is goed te combineren met school. Ik kan eigenlijk niet zonder dressuur, maar ook niet zonder eventing; die combinatie houdt me heel scherp. Voor de eventing vind ik het belangrijk dat dressuur goed voor elkaar is, als je veel Lichte Tour-proeven rijd word je daar vanzelf beter in. Ik heb geleerd heel precies te rijden en echt proeven te rijden, daarmee heb ik bij eventing een stapje voor. Vorige maand heb ik eindexamen VWO gedaan, daar krijg ik volgende week de uitslag van. Als het goed is ga ik volgend jaar Rechten studeren in Utrecht, maar ik blijf wel thuis wonen. Zo probeer ik het te combineren met de sport. Mijn moeder helpt me altijd met de paarden en doet veel met de verzorging om ze heen, het zou niet haalbaar zijn als ik dat allemaal alleen moest doen.”


Bron: Hoefslag

119 keer bekeken
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • LinkedIn - Black Circle

© 2020. Proudly created with Wix.com